PASŪTĪJUMIEM NO 80€ BEZMAKSAS SŪTĪŠANA PAKOMĀTĀ     |      MAKSĀJIET PA DAĻĀM LĪDZ PAT 60 MĒNEŠIEM

Jogas paklājiņš - 6 lietas, kas jāņem vērā, izdarot izvēli

Senās Indijas jogiem bija pavisam citādi paklājiņi nekā mūsdienās. Viņi ar jogu nodarbojās uz plikas zemes, uz no niedrēm pītiem paklājiem vai zvērādas paklājiem, kas parasti tika gatavoti no brieža vai tīģera ādas.

 

Mūsdienās jogas paklājiņiem ir jāatbilst daudz vairāk prasībām nekā no niedrēm vai zvērādas gatavotiem paklājiem. Paklājiņam ir jābūt pietiekami mīkstam, taču ne pārāk mīkstam, tas nedrīkst slīdēt, turklāt tam ir jābūt pietiekami vieglam, lai to varētu paņemt līdzi.

 

Tā kā jogas paklājiņu klāsts ir ļoti plašs un īpaši iesācējiem var būt grūti izdarīt pareizo izvēli, tad lūdzām, lai jogas skolotāja Līza Johansone pastāsta, kas būtu jāņem vērā, izvēloties paklājiņu jogai, pilatēm vai vingrošanai.

 

Ņemot vērā to, ka paklājiņa galvenais uzdevums ir treniņa laikā nodrošināt ķermeņa stabilitāti, aplūkosim galvenās prasības, kurām būtu jāatbilst labam jogas paklājiņam.

 

Joogamatt


1. Biezums

 

Jogas paklājiņš nedrīkst būt pārāk biezs. Šī iemesla dēļ jogai nebūs piemērots, piemēram, vingrošanas paklājiņš. Biezākie jogas paklājiņi ir 6 mm biezi, plānāko paklājiņu biezums ir tikai 3 mm.

 

Līza iesācējiem iesaka sākt ar biezāku paklājiņu, pamazām pārejot uz plānāku. Biezāks paklājiņš ir ieteicams arī vīriešiem, jo viņu iegurnis ir šaurāks un ar asākiem stūriem, tāpēc uz plānāka paklājiņa dažu pozu veikšana var radīt sāpes.

 

Tomēr ir jārēķinās ar to, ka jo biezāks ir paklājiņš, jo grūtāk ir noturēt pozu, jo līdzās tam, ka ķermenim ir jātur poza, tam ir arī jāpieliek lielākas pūles, lai saglabātu stabilitāti.

 

Biezāks paklājiņš ir arī smagāks. Šo faktoru, iegādājoties paklājiņu, der atcerēties tad, ja tev līdz jogas zālei jāmēro kājām garāks ceļa gabals.

 

Pati Līza izmanto 3 mm biezu paklājiņu un norāda, ka vairums cilvēku, kas nopietni nodarbojas ar jogu, agrāk vai vēlāk sāk izmantot šādu paklājiņu.

 

Joogamatt


2. Slidenums

 

Jogas paklājiņš nedrīkst būt slidens. Saķerei ar paklājiņu ir jābūt pietiekamai, lai, turot pozu, nesāktu slīdēt rokas un kājas. Pretējā gadījumā var rasties traumas un vingrinājumi var nodarīt kaitējumu, nevis sniegt labumu.

 

Jo īpaši paklājiņa slidenums ir jāņem vērā hot jeb karstās jogas gadījumā, jo karstās jogas laikā ķermenis svīst pastiprināti un ir palielināts paslīdēšanas risks.

 

3.  Izmēri

 

Jogas paklājiņu standarta platums ir 60 cm, bet garums 170 cm, taču ir pieejami arī nedaudz lielāki paklāji. Lielāka izmēra paklājiņus Līza iesaka vīriešiem, jo viņiem ir platāki pleci un viņi parasti ir garāki nekā sievietes. Lielāks paklājiņš ir arī piemērots tiem, kas vēlas ap sevi plašāku telpu.

 

4. Cena

 

Jogas paklājiņiem tāpat kā citiem sporta piederumiem ir ļoti atšķirīgas cenas. Iesācējiem iesakām izvēlēties drīzāk lētāku jogas paklājiņu. Tādējādi tu izvairīsies no lielākiem materiāliem zaudējumiem gadījumā, ja atklāsies, ka joga tomēr nav domāta tev. Taču, ja joga ir tieši tas, ar ko vēlies nodarboties arī nākotnē, tad pēc tam, kad pirmais paklājiņš būs nolietojies, varēsi iegādāties jaunu un izturīgāku.

 

Padomā par to, cik bieži tu paklājiņu izmantosi - vai ar jogu nodarbosies četras reizes nedēļā, vai arī tikai pāris reizes mēnesī?

 

Joogamatt


5. Materiāls

 

Ir cilvēki, kuriem paklājiņa materiāls nav tik būtisks, svarīgākais ir tas, lai paklājiņš pildītu savu uzdevumu. Tomēr ir arī tādi cilvēki, kuriem ir ļoti svarīgi tas, vai paklājiņš ir draudzīgs videi un kādā veidā tas ir ražots. Arī alerģiskiem cilvēkiem ir jāpievērš uzmanība tam, no kāda materiāla paklājiņš ir izgatavots.

 

Visizplatītākais paklājiņu materiāls ir PVC. Tieši no šī materiāla sāka gatavot pirmos mūsdienu jogas paklājiņus. Aizvien vairāk paklājiņu tiek gatavots arī no TPE (termoplastiskās gumijas). Neraugoties uz nosaukumu, TPE ir videi draudzīgs materiāls, turklāt tas ir piemērots cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret lateksu. TPE paklājiņš ir viegls, un tas kalpo labi.

 

Dabīgie jogas paklājiņi tiek gatavoti no kokvilnas, džutas, dabiskā kaučuka un citiem tamlīdzīgiem materiāliem.

 

Joogamatt


6. Vai vēlies nodarboties ar jogu arī ārpus telpām?

 

Nodarbošanās ar jogu ārpus telpām rada pavisam citādu sajūtu. Svaigs gaiss palīdz pareizi elpot, patīkama vēja plūsma un dabas skaņas atgādina, ka esam daļa no dabas.

 

Līza norāda, ka ārpus telpām var izmantot visus paklājiņus, tomēr ir šis tas, kas būtu jāņem vērā. Tā kā ārā zeme nav pilnīgi līdzena, tad piemērotāks būs mīkstāks, 6 mm biezs paklājiņš.

 

Līza norāda, ka ārpus telpām var izmantot visus paklājiņus, tomēr ir šis tas, kas būtu jāņem vērā. Tā kā ārā zeme nav pilnīgi līdzena, tad piemērotāks būs mīkstāks, 6 mm biezs paklājiņš.

 

Tāpat ir jārēķinās ar to, ka, izmantojot paklājiņu laukā, uz tā var palikt zāles traipi. Tāpēc lietošanai laukā ir labāk izvēlēties tumšākas krāsas paklājiņu.

 

Tāpat ir jārēķinās ar to, ka, izmantojot paklājiņu laukā, uz tā var palikt zāles traipi. Tāpēc lietošanai laukā ir labāk izvēlēties tumšākas krāsas paklājiņu.

 

Joogamatt


Ko darīt, lai jogas paklājiņš kalpotu ilgāk?

 

Visu sporta piederumu kalpošanas ilgumu var pagarināt, tos pareizi kopjot. Pēc katra treniņa jogas paklājiņš ir rūpīgi jānotīra un kārtīgi jāizžāvē.

 

Savā studijā Līza paklājiņu tīrīšanai izmanto parastu antiseptisku līdzekli. Pēc tam, kad paklājiņi ir nožuvuši, viņa tos sarullē. Paklājiņu kopšanai ir pieejami arī speciālie līdzekļi.

 

Daudzos sporta klubos paklājiņi tiek uzglabāti, tos pakarot. Šim nolūkam paklājiņā tiek izveidoti divi caurumi, un paklājiņi tiek uzmaukti uz stieņa. Ja nepieciešams, caurumus paklājiņā ir iespējams izveidot arī “Budopunkt” veikalā, tāpēc par to tev pašam nav jāuztraucas.

 

Caurumus varam izveidot arī, piemēram, vingrošanas, treniņu un pilašu paklājiņos.

 

Nodarbojoties ar jogu mājās, paklājiņš pēc katra treniņa ir jāizžāvē un jāsarullē. Tiem, kam patīk iet uz jogas studiju ar savu paklājiņu, iesakām pēc nodarbības paklājiņu sarullēt un mājās izžāvēt.

 

Ja tev mājās ir kaķis, tad jogas vai vingrošanas paklājiņš ir mājās jāsarullē arī tāpēc, lai kaķis nevarētu pret to asināt savus nagus.

 

Joogamatt


Ja tev mājās ir kaķis, tad jogas vai vingrošanas paklājiņš ir mājās jāsarullē arī tāpēc, lai kaķis nevarētu pret to asināt savus nagus?

 

Tagad parunāsim par tādiem piederumiem, par kuriem senās Indijas jogi varēja tikai sapņot. Mūsdienās pieejamie palīglīdzekļi palīdz ieņemt un saglabāt pareizas jogas pozas. Pareiza poza ir svarīga, lai vingrinājumi sniegtu maksimālu labumu un būtu iespējams izvairīties no traumām.

 

Jogas aksesuāru vidū ir vēl daudz citu aizraujošu produktu.

Joogamatt

Jogas bloks

Jogas bloks ir lielisks līdzeklis, kas ļauj koriģēt un noturēt pozu. Jo īpaši tas palīdz stiepšanās vingrojumos, kur poza jānotur ilgāku laiku.

Līza: "Daži izmanto jogas blokus arī, piemēram, stāvot uz rokām."

Bloki tiek ražoti no dažādiem materiāliem. Līza dod priekšroku no korķa gatavotiem jogas blokiem, jo tie ir viegli un neslīd. Bloki tiek gatavoti arī no bambusa un citiem materiāliem, un to cenas diapazons ir ļoti atšķirīgs. Turpretim, ja tev šķiet, ka mājās jau tā ir pārāk daudz lietu un neko jaunu nevēlies pirkt, tad bloku vietā vari izmantot arī grāmatas, spilvenus vai pledu.

 

Joogamatt

Jogas josta

Josta ir vēl viens palīglīdzeklis, kas palīdz ieņemt un noturēt pareizu pozu. Līza: “Dažas jogas studijas pašas nodrošina ar jostām, taču ir arī cilvēki, kuri uz treniņiem nāk ar savu jostu.

Es noteikti iesaku izmantot palīglīdzekļus, lai vingrojumi izdotos pareizi jau no paša sākuma. Arī paši jogas treneri izmanto blokus un jostas, jo ne visiem ķermenis ir tik lokans.

Lielākā daļa jogas entuziastu nekad nevarēs aizlikt kāju aiz pakauša.”


 

Joogamatt


Jogas dvielis

Jogas dvieļi ir domāti klāšanai uz paklājiņa, un tie tiek izmantoti divu galveno iemeslu dēļ.

Pirmkārt, bez dvieļa nevar iztikt karstās jogas nodarbībās, jo telpā ir karsts un ķermenis daudz svīst. Sviedri padara paklājiņu slidenu, kā rezultātā palielinās ievainojumu gūšanas risks.

Otrkārt, dvieļi tiek klāti uz jogas studijās esošajiem koplietošanas paklājiņiem. Daži cilvēki mēdz dvieli samitrināt, lai nodrošinātu vēl labāku saķeri.

Saķeres uzlabošanai jogas dvieļa apakšpuse ir izgatavota no gumijas materiāla.


Dvieļi ir pieejami dažādos izmēros. Mēs iesakām izvēlēties lielāka izmēra dvieli, lai ar to būtu iespējams apklāt visu paklājiņu. 

Joogamatt




Jogas soma

Jogas soma ir lieliski piemērota tiem, kam patīk doties uz treniņiem ar savu jogas paklājiņu.

Paklājiņu ar auklām ir iespējams piestiprināt pie somas un tajā salikt apģērbu, dvieli un visu pārējo, kas nepieciešams treniņam.




 

Kas var noiet greizi, iegādājoties jogas paklājiņu?

 

Līza: “Kāda mana paziņa ieradās pie manis uz treniņu ar paklājiņu, kuru bija nopircis lielveikalā. Sākot to lietot, uzreiz tapa skaidrs, ka tas nav jogas paklājiņš - paklājiņš lipa pie ķermeņa, tas uz grīdas slīdēja un bija par šauru. Tas bija paklājs, kuru izmanto piknikā vai teltī. Šāds paklājiņš noteikti nav piemērots jogai."

 

Ja paklājiņš ir lētāks, tomēr paredzēts tieši jogai, tad tas ir ražots konkrētajam sporta veidam un atbilst noteiktiem standartiem. Lētāki paklājiņi ir, iespējams, gatavoti no lētākām izejvielām, izmantojot lētāku darbaspēku, vai arī tiem nav apdrukas.

 

Iegādājoties paklājiņu sporta piederumu veikalā, kļūdīties nav iespējams.

 

Līza: “Beigu beigās katrs saprot pats, vai tam labāk patīk plānāks vai biezāks paklājiņš, vai vēlas to izmantot ar vai bez dvieļa. Vienkārši ir jāmēģina un jāeksperimentē. Galvenais ir spert pirmo soli.”


Vingrinājumi

 








Pērc sev jogas paklājiņu no “Budopunkt” interneta veikala (skatīt jogas paklājiņu klāstu), jautājumu gadījumā raksti mums uz e-pastu info@budopunkt.lv. Tāpat tu vienmēr esi laipni gaidīts mūsu tirdzniecības vietās.

 

Ja šis raksts bija tev noderīgs, tad spied “Patīk”. Ja tas varētu interesēt arī tavus draugus, tad padalies ar to.


Tavas domas mums ir ļoti svarīgas.