PASŪTĪJUMIEM NO 80€ BEZMAKSAS SŪTĪŠANA PAKOMĀTĀ     |      MAKSĀJIET PA DAĻĀM LĪDZ PAT 60 MĒNEŠIEM

Boksa cimdi - kādi derēs man? (+ noderīgi padomi izvēles izdarīšanai)

JCīņas mākslas, kā arī boksa cimdu vēstures pirmsākumi ir meklējami jau senajā Ēģiptē. Pirmie cīņas mākslas entuziasti bija karavīri, kuriem bija jāapsargā faraons un kuriem šim nolūkam bija daudz jāvingrinās. Lai izvairītos no traumām, karavīri tajā laikā ap roku aptina apmēram piecus metrus garu saiti.

 

Boksa cimdi tika izgudroti tikai 20. gadsimta sākumā, kad Taizemē bokseru galvas traumas kļuva tik izplatītas, ka radās nepieciešamība mīkstināt sitienus. Pirmie boksa cimdi bija lielāki par tiem, kas tiek izmantoti mūsdienās, un tie bija pildīti ar sienu vai zirgu astriem.

 

Kopš tā laika boksa cimdu dizains ir attīstījies tālāk, un veikalos nu ir pieejams plašs dažādu veidu cimdu klāsts. Lai palīdzētu jums izdarīt pareizo izvēli, esam sastādījuši īsu boksa cimdu pārskatu, kā arī dodam padomus, kam būtu jāpievērš uzmanība, tos iegādājoties un lietojot.

 

Poksikindad


Kādi boksa cimdu veidi ir pieejami?

 

Mūsdienās boksa cimdi tiek pildīti ar porolonu, un tie tiek pārbaudīti ar mašīnu palīdzību. Cimdu uzdevums ir amortizēt trieciena spēku, tādējādi novēršot smadzeņu satricinājumu, kā arī ādas un žokļa kaula traumas. Šobrīd veikalos ir pieejami, piemēram, Vācijā ražoti TopTen olimpiskie boksa cimdi, pēc kuriem ir standartizēti klasiskie boksa cimdi. Līdzīgi cimdi tiek izmantoti arī kikboksā.

 

Ir cimdi, kas ir īpaši domāti dūru cīņai. Tāpat var iegādāties dažāda veida cimdus Taizemes boksam, kas ir nedaudz plakanāki un kuriem ir pastiprināta rokas aizsargājošā daļa, ar ko var atvairīt kāju sitienus. Cimdu uzbūve ir lielā mērā atkarīga no tā, vai to lietošana ir saistīta ar dūru vai dūru-kāju cīņas sporta veidu.

 

Boksa cimdi tiek izgatavoti gan no īstās, gan arī mākslīgās ādas. Izturības ziņā tie ir vienādi, taču īstās ādas cimdiem ir augstāka cena. Izvēloties cimdus, der ievērot noteikumu, ka treniņu cimdiem vajadzētu būt smagākiem par sacīkšu cimdiem. Vieglāku svara kategoriju gadījumā sacīkšu cimdi sver 10 unces, bet smagāku svara kategoriju gadījumā - 12 unces. Treniņiem tiek izmantoti smagāki cimdi, jo tiem ir lielāks virsmas laukums, kā arī tie labāk pasargā roku no triecieniem. Lielāka izmēra cimds arī sniedz labāku aizsardzību.

 

Poksikindad


Kas jāievēro, iegādājoties un lietojot boksa cimdus?

 

Zem boksa cimdiem noteikti vienmēr ir jāvelk boksa apsējs vai apakšcimds. Pirmkārt, šādi tiek nofiksēti un aizsargāti delnas kauli un plaukstas locītava. Otrkārt, apsējs uzsūc sviedrus, un to ir iespējams izmazgāt. Paši boksa cimdi nav mazgājami.

 

Ir divu veidu apsēji - tādi, kas ir elastīgi un stiepjas, un tādi, kas ir izgatavoti no kokvilnas. Lielākoties zem boksa cimdiem iesaka izmantot plānāku apsēju jeb saiti, jo tā ir ērtāka. Atkarībā no cīņas mākslas veida apsējiem ir atšķirīgs garums, piemēram, Taizemes boksā tiek izmantota 5 m gara saite. Otrs veids, kā aizpildīt boksa cimdu, ir izmantot apakšcimdu. Boksa cimds nekādā gadījumā nedrīkst būt vaļīgs.

 

Ir arī pieejami boksa cimdi, kas ir piemēroti dažāda izmēra, platuma un garuma rokai. Cimdam ir labi jāder. Lietojot boksa cimdu, nagiem ir jābūt īsi apgrieztiem, jo citādi tie var bojāt cimdu, īpaši svarīgi to atcerēties sievietēm. Pērkot cimdu, tas vispirms noteikti ir jāuzlaiko.

 

Poksikindad


Kas būtu jāzina par boksa cimdu kopšanu?

 

Bieži vien tiek aizmirsts, ka boksa cimdi ir arī jākopj. Par laimi, lielākā daļa mūsdienu cimdu atgrūž sviedrus un neļauj tiem iesūkties porolonā. Tomēr pēc treniņa cimdus nedrīkst atstāt slēgtā somā, tie no somas ir jāizņem un jānoliek žāvēties.

 

No iekšpuses boksa cimdus drīkst mazgāt ar ziepēm un ūdeni vai arī ar īpašu boksa cimdu tīrīšanas līdzekli. Cimdi ir arī vienmēr pareizi jāuzvelk, citādi laika gaitā var sākt plīst to šuves.

 

Tāpat ir jāpārliecinās, ka starp cimda īkšķi un rādītājpirkstu esošā saite ir nostiprināta. Tas novērsīs īkšķa traumas. Trenējoties ar boksa maisu, parasto boksa cimdu vietā ir jāizmanto speciāli boksa maisa cimdi. Šie cimdi ir mazāki, materiāls ir raupjāks un panes stiprākus sitienus. Boksa maisa cimdu materiāls un uzbūve ir domāti tieši tam, lai pasargātu roku. Parastie boksa cimdi ir domāti tikai lietošanai, vingrinoties divatā.

 

Poksikindad


Galvenie faktori, kas jāņem vērā attiecībā uz boksa cimdiem

 

Sparinga boksa cimdu mērķis ir pasargāt gan sevi, gan arī partneri. Šī iemesla dēļ cimdu pildījums ir mīkstāks, un polsterējums veido tādu kā spilvenu, kas nodrošina saudzīgāku saskari ar roku un pretinieka ķermeni.

 

Pirms cimdu iegādes ir ļoti svarīgi konsultēties ar sava kluba treneri. Viņam ir liela pieredze, un viņš pratīs dot padomu attiecībā uz cimdu svaru. Bieži vien trenerim ir savas prasības attiecībā uz sparinga boksa cimdu svaru. Pateicoties viņa ieteikumiem, treniņā tiks nodrošināta visu dalībnieku vienlīdzība.

 

Iegādājoties cimdus, vienmēr norādi, vai tie būs nepieciešami sacīkstēm vai treniņam?
- Sacīkšu gadījumā ir jāzina, kādas prasības tiek izvirzītas attiecībā uz cimdu smagumu.
- Treniņu gadījumā ir svarīgi zināt, vai cimdi tiks izmantoti sparingam vai boksa maisa treniņam, kā arī vai runa ir par iesācēju vai profesionāļu līmen.

 

Aptuvenie sparinga cimdu izmēri atkarībā no ķermeņa svara:

  • līdz 45 kg: 8 – 12 oz
  • 45 – 68 kg: 12 – 14 oz
  • 68 – 80 kg: 14 - 16 oz
  • virs 80 kg: 16 – 18 oz

 

Aptuvenie boksa maisa/fitnesa cimdu izmēri atkarībā no ķermeņa svara:

  • līdz 45 kg: 6 – 8 oz
  • 45 – 68 kg: S/M
  • 68 – 80 kg: L/XL
  • virs 80 kg: L/XL

 

 

Poksikindad


Kāds ir boksa cimdu kalpošanas ilgums?

 

Uz šo jautājumu vienu konkrētu atbildi ir ļoti grūti sniegt. To nosaka vairāku faktoru mijiedarbība. Cimdu kalpošanas ilgums ir atkarīgs no to lietošanas biežuma, apkopes un materiāla, kā arī no sportiskā līmeņa. Parasti cimdi kalpo 1 līdz 3 gadus. NB! Profesionālie sportisti savukārt spēj nolietot pat īstas ādas cimdus trīs mēnešu laikā. Tādējādi treniņu biežums šajā jautājumā ir būtisks faktors.

 

Uz šo jautājumu vienu konkrētu atbildi ir ļoti grūti sniegt. To nosaka vairāku faktoru mijiedarbība. Cimdu kalpošanas ilgums ir atkarīgs no to lietošanas biežuma, apkopes un materiāla, kā arī no sportiskā līmeņa. Parasti cimdi kalpo 1 līdz 3 gadus. NB! Profesionālie sportisti savukārt spēj nolietot pat īstas ādas cimdus trīs mēnešu laikā. Tādējādi treniņu biežums šajā jautājumā ir būtisks faktors.

 

Izvērtē to, kā trenējies - ja lielāko daļu laika trenējies ar boksa maisu, tad noteikti ir jāizmanto boksa maisa cimdi. Nav jēgas iegādāties dārgus sparinga cimdus, ja tie tiek izmantoti tikai reizi nedēļā.

 

Kas notiek ar sparinga cimdiem, ja tie tiek pārlieku izmantoti treniņam ar boksa maisu? Pirmkārt, neiztur vīles, jo īpaši 14 un 16 oz cimdu gadījumā, un cimdu polsterējums kļūst plakans. Ja šādu bez pietiekama mīkstinājuma, saplacinātu cimdu izmantosi sparinga treniņam, tad tas var nodarīt kaitējumu gan tavai rokai, gan arī partnerim.

 

Tāpēc rēķinies, ka, izmantojot sparinga cimdus treniņam ar boksa maisu, to kalpošanas ilgums būs ievērojami īsāks. Ja sparinga un boksa maisa treniņu biežums ir vienāds, tad iesakām iegādāties īstas ādas cimdus, kuri, pateicoties materiāla īpašībām, ir izturīgāki.

 

Tāpēc rēķinies, ka, izmantojot sparinga cimdus treniņam ar boksa maisu, to kalpošanas ilgums būs ievērojami īsāks. Ja sparinga un boksa maisa treniņu biežums ir vienāds, tad iesakām iegādāties īstas ādas cimdus, kuri, pateicoties materiāla īpašībām, ir izturīgāki!

 

 

Poksikindad

 

Kā rūpēties par boksa cimdiem?

 

Pēc katra treniņa atvēli sev un saviem boksa cimdiem piecas minūtes laika, tādējādi parūpējoties gan par cimdiem, gan par sevi.

 

  • Sasvīdušos cimdus izņem no sporta somas un ļauj tiem izžūt.
  • Izmanto dabiskus tīrīšanas līdzekļus. Sintētiskajos līdzekļos esošās ķīmiskās vielas kopā ar sviedriem un netīrumiem var veidot savienojumus, kas var radīt infekcijas risku.
  • Nenovieto cimdus tiešos saules staros un sildelementu tuvumā - silts gaiss veicina baktēriju vairošanos un nepatīkamas smakas veidošanos. Der atcerēties, ka sviedru smaku rada baktērijas. Jo spēcīgāka ir smaka, jo vairāk ir baktēriju, kas laika gaitā saēd cimdu. Turklāt siltums var samazināt cimda izmēru. Temperatūras svārstības ilgtermiņā var atstāt uz cimdiem negatīvu ietekmi.

 

Taizemes boksa cimdu īpatnības

 

Taizemes bokss prasa ievērojami lielāku mobilitāti un daudzpusīgākus tehnikas paņēmienus nekā klasiskais bokss. Tāpēc arī šī sporta veida cimdiem ir savas īpatnības. Šo cimdu gadījumā polstera vienmērīgam izvietojumam ir vēl lielāka nozīme, turklāt cimdiem ir pastiprināta delnas virspuse.

 

Šie cimdi ir arī elastīgāki, lai nodrošinātu labāku satvērienu (grip), kas ļauj plaukstai vairāk atvērties un uztvert triecienus. Daudziem modeļiem ir arī papildu spilventiņi plaukstas daļā.




Boksa cimdu iegāde

 

Ja meklē sev boksa cimdus, tad noteikti iepazīsties ar “Budopunkt” interneta veikala boksa cimdu klāstu! Jautājumu gadījumā raksti mums uz e-pastu info@budopunkt.lv. Tāpat tu vienmēr esi laipni gaidīts mūsu tirdzniecības vietās.

 

Ja šis raksts bija tev noderīgs, tad spied “Patīk”. Ja tas varētu interesēt arī tavus draugus, tad padalies ar to.

 

Tavas domas mums ir ļoti svarīgas :)