PASŪTĪJUMIEM NO 80€ BEZMAKSAS SŪTĪŠANA PAKOMĀTĀ     |      MAKSĀJIET PA DAĻĀM LĪDZ PAT 60 MĒNEŠIEM

Boksa maiss - kā izvēlēties vispiemērotāko? (ieteikumi izvēles veikšanai +3 vingrinājumi)

Vai esi nolēmis sākt nodarboties ar boksu, bet neproti izvēlēties pareizo boksa maisu? Neuztraucies! Lai tev palīdzētu, esam sastādījuši īsu boksa maisu pārskatu, kā arī sniedzam padomus, kas būtu jāņem vērā, veicot izvēli.

 

Kas ir boksa maiss?

 

Boksa maiss ir pildīts maiss, kas paredzēts, lai trenētu trieciena spēku un precizitāti, kā arī izturību. Senāk boksa maisi tika pildīti ar salmiem. Mūsdienās boksa maisi tiek tradicionāli pildīti ar tekstilizstrādājumu atliekām. Tiek izmantoti arī mīkstie boksa maisi, kas ir pildīti ar porolonu. Ir pieejami arī maisi, kas ir pildīti ar ūdeni vai smiltīm.

 

Poksikott


Kāda veida boksa maisi ir pieejami?

 

Piekārtie boksa maisi var būt vertikāli vai horizontāli. Vertikālie maisi ir domāti tiešajiem un sānu sitieniem. Horizontālie maisi ir paredzēti sitieniem no augšas un apakšas, piemēram, lai trenētu sitienus ar celi.

 

Vēl viens veids ir stāvošie boksa maisi. Šādu boksa maisu apakšējā daļā ir tvertne, kas tiek piepildīta ar smiltīm vai ūdeni. Pie pamatnes maiss ir piestiprināts ar amortizējošu cauruli vai atsperi, lai tas padotos sitienam un saglabātu savu stāvokli. Ir arī maisi ar cilvēka siluetu. Šie maisi tiek izmantoti, lai trenētu precizitāti un koordināciju; sitiena spēks tiek trenēts ar lielākiem un smagākiem maisiem.

 

Poksikott


Boksa maisu veidu raksturojums

 

Lielā mērā boksa maisus var iedalīt trīs kategorijās: heavy bag jeb pie griestiem karināmie boksa maisi, stāvošie boksa maisi un ātruma bumbas jeb boksa bumbieri. Aplūkosim katru no šīm kategorijām tuvāk:

 

Pie griestiem karināmais boksa maiss jeb heavy bag

Šis ir visizplatītākais boksa maisu veids, kuru noteikti pamanīsi daudzu cīņas mākslas veidu treniņu zālēs (MMA, Muay Thai, klasiskais bokss utt.).

- Šis ir gana liels un daudzpusīgs maiss, kas ļauj trenēt roku un kāju sitienus, kā arī sitienus ar elkoņiem un ceļiem - tātad visus pamattehnikas elementus.

*Atkarībā no pildījuma šie maisi var būt mīkstāki vai cietāki.

 

Garais (tā saucamais banana) boksa maiss

- Lieliski piemērots šādiem sporta veidiem: MMA, Taizemes bokss (Muay Thai), kikbokss

- Piemērots tiem, kuri vēlas izmantot maisu, lai trenētu roku un kāju sitienus. Garais maiss tik daudz nešūpojas un tāpēc ir stabilāks. Tieši MMA un Taizemes bokss ir tie sporta veidi, kuros šis maiss noder vislabāk, jo tas ļauj trenēt lielāko daļu šo cīņas mākslas veidu tehnisko sitienu.

 

Konusveida boksa maiss jeb angled heavy bag

Konusveida boksa maiss ir īpaši paredzēts, lai trenētu sitienus pa žokli un ķermeni.

Konusveida maisa augšējā daļa ir platāka un smagāka, bet apakšējā - šaurāka un vieglāka. Šāda forma ļauj bokserim paiet zem maisa un trenēt sitienus pa žokli. Parastie, taisnie maisi šādu iespēju nedod.

- Šo maisu iesakām izvēlēties tad, ja vēlies, lai tev būtu tikai viens boksa maiss, bet ar kādu īpašu iezīmi, jo ar šo maisu ir iespējams trenēt arī citus sitienus.

NB! Angled heavy boksa maiss var būt ar konusa formu no abiem galiem.

 

Pilienformas jeb teardrop boksa maiss

- Šis unikālās formas boksa maiss ļauj trenēt dažāda veida sitienus un āķus. Šāda veida maiss ir vairāk piemērots tiem, kas nodarbojas ar kikboksu un Taizemes boksu.

- Šādas formas boksa maiss ļauj apvienot sitienus ar celi un pa žokli.

 

Stāvošais boksa maiss jeb free standing bag

- Lieliski piemērots šādiem cīņas mākslas veidiem: Taekwondo, Kung Fu, Karate

- Piemērots izmantošanai mājās, kur nav pietiekami daudz vietas, lai piekarinātu maisu pie griestiem.

- Parasti stāvošie boksa maisi netiek izmantoti boksa treniņu zālēs, jo spēcīgāka sitiena gadījumā tie var izkustēties no vietas (īpaši tad, ja maisam nav pietiekami liela tvertne, ko piepildīt ar smiltīm vai ūdeni).

 

Šī veida boksa maisu plusi:

- Maisu ir iespējams pārvietot vai nolikt nost, ja tas netiek izmantots

- Nav nepieciešams urbt caurumus griestos vai sienā

- Cilvēka silueta formas boksa maisi imitē cilvēka ķermeni, kas ļauj trenēt sitienus no dažādām pozīcijām. Parasti šāda veida maisiem var arī noregulēt augstumu, kas ļauj trenēt sitienus kā īsāka, tā arī garāka pretinieka gadījumā.

 

Ātruma bumbas

Ātruma bumba, kas tiek dēvēta arī par atsperbumbu, boksa bumbu, atsperbumbieri un boksa bumbieri, ir svarīgs apmācības rīks bokseriem - tā palīdz trenēt un attīstīt ātrumu, koordināciju un laiku.

Trenējoties ar ātruma bumbu, svarīgs ir ritms - lai bumba atrastos nepārtrauktā kustībā, pa to ir jātrāpa īstajā brīdī.

Šādi tiek trenēta arī aizsargpozīcija, jo, darbojoties ar ātruma bumbu, rokas ir jātur priekšā sejai gluži tāpat kā, sargājot sevi no pretinieka sitieniem.

Šādi tiek trenēta arī aizsargpozīcija, jo, darbojoties ar ātruma bumbu, rokas ir jātur priekšā sejai gluži tāpat kā, sargājot sevi no pretinieka sitieniem.

 

Abpusējā jeb double end ātruma bumba

Abpusējās boksa bumbas pēc to pielietojuma daudz neatšķiras no tradicionālajām ātruma bumbām. No tradicionālajām ātruma bumbām abpusējās atšķiras ar to, ka tās tiek stiprinātas starp griestiem un grīdu. Jo vairāk bumbas siksnas ir nostieptas, jo ātrāk tā pēc sitiena atlec.

 

Poksikott


Pēc kādiem kritērijiem būtu jāizvēlas boksa maiss?

 

Ir pieejami profesionālie maisi treniņu zālēm, kā arī maisi, kas domāti parastajiem lietotājiem. Parastajiem lietotājiem domātie maisi ir vieglāki, tos ir viegli piestiprināt un izmantot mājās. Boksa maisi atšķiras pēc svara. Ir izņēmumi, bet parasti boksa maisa svaram vajadzētu veidot apmēram pusi no cilvēka svara.

Boksa maisi atšķiras arī pēc tā, vai tie ir izgatavoti no ādas vai sintētiska materiāla. Mūsdienās lielākā daļa boksa maisu ir gatavoti no sintētiskajiem materiāliem, kas, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, ir tādas pašas kvalitātes kā dabīgā āda, bet par izdevīgāku cenu. Tādējādi boksa maisa materiāla izvēle ir galvenokārt atkarīga no lietotāja gaumes.

 

Kam vēl jāpievērš uzmanība, iegādājoties un lietojot heavy bag boksa maisu?

 

Boksa maiss tiek piestiprināts pie griestiem ar īpašiem stiprinājumiem, kas ir pieejami arī veikalā “Budopunkt”. Ja maisa piestiprināšanai izmantosi arī atsperi, tad tā nodrošinās sitiena amortizāciju un maiss labāk saglabās savu pozīciju. Boksa maisam no tuvākās sienas vai citiem šķēršļiem ir jāatrodas vismaz 50-60 cm attālumā, ideālā gadījumā 1 m attālumā.

 

Poksikott


Vai boksa maisu ir vērts iegādāties cilvēkam, kurš ar boksu nekad agrāk nav nodarbojies?

 

Noteikti - kad boksa maiss jau ir nopirkts, tad pastāv liela iespēja, ka cilvēkam tomēr radīsies interese šo maisu izmantot. Apmeklējot treniņu, ir iespējams apgūt pareizu tehniku un pēc tam mājās turpināt vingrināties. Pirms boksa maisa iegādes personīgai lietošanai der konsultēties ar “Budopunkt” veikala pārdevējiem, kuri palīdzēs izvēlēties vispiemērotāko boksa maisu.

 

Poksikott


Kādas ir visbiežākās kļūdas, kas tiek pieļautas, lietojot boksa maisu?

 

Pirmkārt, pirmo sitienu nekad nedrīkst veikt ar pilnu spēku. Daudzi tomēr tā dara, gūstot plaukstas locītavas traumas. Pirmajiem sitieniem ir jābūt mierīgākiem, lai varētu saprast, cik ciets un smags ir boksa maiss. Vēlāk var sākt jau pielietot lielāku spēku.

 

Otrkārt, ir jāmāk tehnika. Pa maisu nekādā gadījumā nedrīkst sist ar atslābinātu dūri - saskaroties ar boksa maisu, dūrei ir jābūt pilnībā sasprindzinātai. Tāpat pa boksa maisu nedrīkst sist bez roku aizsarga. Pat iesācējiem, lai pasargātu ādu, ap roku ir jābūt vismaz saitei. Tomēr šādā gadījumā ir jāaprobežojas ar viegliem sitieniem.

 

Poksikott


Kā rūpēties par boksa maisu?

 

Piekārtajiem boksa maisiem ir jāpārbauda mezglu vietas - karabīne, kas tur maisu, var laika gaitā nodilt, tad tā ir jānomaina. Otrkārt, maisa iekšpusē esošais materiāls var noslīdēt maisa apakšā. Šādā gadījumā maiss apakšpusē ir ciets, bet augšpusē - tukšs.

 

Lai no tā izvairītos, maisu der ik pa laikam apgriezt otrādi. Lai izlīdzinātu maisa saturu, to var nolikt horizontāli uz zemes un pa to pastaigāties ar kājām. Nepieciešamības gadījumā boksa maisu var laiku pa laikam notīrīt ar ziepjūdeni.

 

Lai no tā izvairītos, maisu der ik pa laikam apgriezt otrādi. Lai izlīdzinātu maisa saturu, to var nolikt horizontāli uz zemes un pa to pastaigāties ar kājām. Nepieciešamības gadījumā boksa maisu var laiku pa laikam notīrīt ar ziepjūdeni.

 

 



Ja meklē sev boksa maisu, tad noteikti iepazīsties ar “Budopunkt” interneta veikala boksa maisu klāstu, savukārt jautājumu gadījumā raksti mums uz e-pastu info@budopunkt.lv. Tāpat tu vienmēr esi laipni gaidīts mūsu tirdzniecības vietās.

 

Ja šis raksts bija tev noderīgs, tad spied “Patīk”. Ja tas varētu interesēt arī tavus draugus, tad padalies ar to.

 

Tavas domas mums ir ļoti svarīgas!