PASŪTĪJUMIEM NO 80€ BEZMAKSAS SŪTĪŠANA PAKOMĀTĀ     |      MAKSĀJIET PA DAĻĀM LĪDZ PAT 60 MĒNEŠIEM

Skrejceļš - viss, kas jums jāzina (+ vingrinājumi)

Ārā ir auksts un trenažieru zāle ir pārāk tālu, bet jūs tomēr vēlaties veikt kardio treniņus? Pazīstama sajūta. Šim gadījumam ir viens jauks trenažieris - skrejceļš.

 

Skrejceļa nedaudz drūmā vēsture aizsākās 19. gadsimtā, kad cietumos to pirmo reizi izmantoja, lai sodītu aizturētos un palielinātu viņu fizisko aktivitāti. Tomēr šodien skrejceļš ir ērta un noderīga mašīna, kas palīdz cilvēkiem nodarboties ar veselības sportu gan mājās, gan sporta zālēs.

 

Šajā rakstā mēs jūs iepazīstināsim ar trenažeriem vispārīgāk, kā arī sīkāk runāsim par skrejceliņiem un to, kas būtu jāņem vērā, tos izvēloties.

 

 

Skrejceļs

Kāda mašīna ir trenažieris?

 

Trenažieris ir treniņu mašīna, kas simulē reālas fiziskas kustības, kas tiek veiktas pat regulāros treniņos. Tādējādi atsevišķs trenažieris sportam - skrejceļš skriešanai, veloergometrs riteņbraukšanai un airēšanas ergometrs airēšanai.

 

Trenažieriem ir arī dažādas variācijas, kur var strādāt gan ar kājām, gan rokām. Tie ir dažādi crosstraineri, kā arī dažādas velotrenažieru variācijas, piemēram, spinning riteņi.

 

Trenažieri ir paredzēti treniņiem telpās. Ja ziema ir slikta un airēšana uz upes ārā vai citi sporta veidi ir sarežģīti, jūs joprojām varat nodarboties ar savu iecienīto sporta veidu.

 

 

Skrejceļs


Ar ko viena trenažiera tips var atšķirties no cita?

 

Galvenokārt var atšķirt mājas trenažierus un profesionālos trenažierus trenažieru zālēm. Mājas lietošanai paredzēto mašīnu priekšrocība ir lētāka cenu klase un kompaktums. Tā kā lielākajā daļā māju ir mazāk vietas nekā vidēji trenažieru zālē, ir ļoti noderīgi, lai starp treniņiem varētu nedaudz salocīt un pārvietot trenažieri.

 

Turklāt mašīnas mājās ir vienkāršākas, jo tās tiek izmantotas retāk. Sporta klubu iekārtās tiek ņemts vērā, ka trenažieris tiek izmantots gandrīz visu laiku - tāpēc tam jābūt uzticamākam, lielākam, stabilākam un ar vairāk funkcijām.

 

Sporta klubu un māju trenažieriem ir arī liela cenu atšķirība. Trenažieri sporta klubos ir dārgāki, jo tie ir ievērojami izturīgāki un saglabā uzticamību arī pie liela blīvuma. Daudzām spēka trenažiera daļām ir arī īpaši apvalki, kas novērš sviedru un no tā izrietošā mitruma iekļūšanu mašīnas mehānismos.

 

Papildus mājas trenažeriem un profesionālam sporta zāles aprīkojumam ir arī tā sauktie hibrīdu modeļi. Šādas mašīnas parasti ir nedaudz lētākas nekā reālas augstas klases mašīnas, bet nedaudz dārgākas nekā parastās un vienkāršākās mājas trenažieri. Ir prātīgi izmantot šādu trenažieri mājās, ja ir vairāk vietas un mašīna tiek apmācīta ļoti bieži, vai, piemēram, mazākās sporta zālēs, kur lietošanas biežums nav tik augsts.

 

Kādas treniņu iespējas piedāvā trenažieri?

 

Trenažieri ir salīdzinoši monofunkcionāli - var staigāt un skriet pa skrejceliņu un simulēt normālu riteņbraukšanu ar velotrenažieri, lai gan braukšanas stils nedaudz atšķiras no velotrenažiera. Protams, braucot ar velosipēdu, jūs varat arī mainīt braukšanas pozīciju atkarībā no tā, vai vēlaties ērtu braukšanas stāvokli vertikālā vai zemu un vairāk sacīkšu pozīciju. Varat arī simulēt parasto airēšanas vingrinājumu ar airēšanas ergometru.

 

Tomēr visi trenažieri ļauj mainīt apmācības grūtības pakāpi, lai brauktu ātrāk vai lēnāk, palielinātu vai samazinātu pretestību. Tāpat kā citās jomās, treniņi ar nepareizu slodzi nedod vēlamo mērķi - pārāk liela slodze palielina traumu risku un parasti ir demotivējoša, taču bez pārāk vieglas slodzes attīstība nenotiek.

 

 

Skrejceļs


Kāda ir viena vidējā trenažiera cena?

 

Treneru cenas ir ļoti atšķirīgas, atkarībā no apmācības veida un līmeņa. Skrejceliņu mājas lietošanai var iegādāties par aptuveni 800–900 eiro, sporta zālēm piemērota varianta cena ir aptuveni 6000 eiro. Iepriekš minēto hibrīdo variantu cenas ir apmēram 2000 eiro.

 

Visekonomiskākie trenažieri parasti ir veloergometri. Lētākās no tām maksā apmēram 400 eiro, un tāpēc tās arī visbiežāk tiek izmantotas mājās.

 

Tomēr, tā kā precīzas cenas ir atkarīgas no konkrētā modeļa, mēs noteikti iesakām sazināties ar veikalu Budopunkt, lai atrastu pareizo mašīnu savām interesēm un iespējām, jau konsultējoties ar pārdevējiem.

 

 

Skrejceļs


Arī par skrejceļiem - kādas tās ir un kādas iespējas tās piedāvā?

 

Skrejceļš ir trenažieris skriešanas treniņiem. Mašīnai ir kustīga josla, pa kuru jūs varat skriet vai staigāt, faktiski nekustoties telpā. Papildus dažādiem ātrumiem lielākā daļa skrejceliņu var mainīt arī to slīpuma leņķi. Šādi jūs varat atdarināt, piemēram, skriešanu pa reljefu.

 

Mājas un sporta zāles trenažierus atšķir tas, ka mājas mašīnā slīpuma leņķis ir jāmaina manuāli, savukārt profesionālā mašīnā tas ir iespējams automātiski, nospiežot tikai vienu pogu. Mājas mašīnām ir arī mazāk iespējamo slīpuma leņķu - parasti 2-3, savukārt trenažieru zāles mašīnām ir ievērojami vairāk un iespēja izvēlēties slīpuma leņķi procentos.

 

Tā kā visiem skrejceļiem galvenā funkcija ir vienāda, to cena ir atkarīga no tā, cik papildu funkciju ir. Skrejceļš mājas lietošanai ir kompakts, kā arī ļauj veikt noteiktu montāžu, lai izveidotu vietu starp treniņiem. Papildus iepriekšminētajām ātruma un soļa maiņas funkcijām lielākajai daļai mašīnu ir arī rokturi ar impulsu lasītājiem.

 

Kā izvēlēties skrejceliņu?

 

Izvēloties skrejceliņu, vispirms jādomā par to, cik bieži tas tiks izmantots mājās. Ja skriešanas entuziasts ir ļoti fiziski aktīvs un bieži plāno trenēties, ir vērts uzņemt tā saukto hibrīdo variantu progresīvākam cilvēkam.

 

Hibrīda mašīnas lielums, funkcionalitāte un mainīgums daudz papildina jūsu apmācību un padara to ērtāku. Tomēr vienkāršākas mašīnas ir šaurākas un kompaktākas. Vislētākie skrejceliņi ir piemēroti tiem, kuri izvēlas mašīnu lietot vidēji vai mazāk, vai, piemēram, vienkārši staigāt. Turklāt rehabilitācijas nolūkos ir piemēroti arī izdevīgāki varianti.

 

 

Skrejceļs


Vai skrejceļiem nepieciešama arī īpaša aprūpe?

 

Parasti skrejceliņiem nav nepieciešama apkope, izņemot to, ka mašīnu vajadzības gadījumā var laiku pa laikam tīrīt. Sporta zālē ir noteikums, ka visām kustīgajām daļām ir pārsegs. Ja, piemēram, cilvēks darbojas uz mašīnas un svīst, tas nepilēs kustīgajās daļās vai elektronikā, un tādā veidā ir iespējams nodrošināt mašīnas ilgmūžību. Mašīnām, kas atrodas mājās, pārsegi nav, tāpēc šajā ziņā jums vajadzētu būt nedaudz uzmanīgākam.

 

Personīgo skrejceliņu var iegādāties Budopunkt e-veikalā (skaties Skrejceliņu izvēli)
vai no pārstāvniecības veikala Artelli 7, Tallinā.

 

Ja raksts Tev bija noderīgs, noklikšķiniet uz "Patīk" un, ja taviem draugiem varētu būt interese, noklikšķiniet uz "Kopīgot".

Jūsu atsauksmes mums ir ļoti svarīgas, jo tās parāda, ka augstas kvalitātes satura veidošana latviešu valodā ir tā vērts :)