PASŪTĪJUMIEM NO 80€ BEZMAKSAS SŪTĪŠANA PAKOMĀTĀ     |      MAKSĀJIET PA DAĻĀM LĪDZ PAT 60 MĒNEŠIEM

Piederumi treniņam mājās - ko tev vajag? (Covid-19 speciālizlaidums)

Kā lai trenējas tagad, kad sporta klubi ir slēgti?

Jebkuram sporta cienītājam, kā arī ne tik sportiskam cilvēkam tagad ir iemesls trenēties patstāvīgi mājās, jo ir jāuztur veselība, jāsaglabā aktīvs dzīvesveids, kā arī ir jābūt par paraugu citiem!

Parunāsim par to, kādas fiziskās spējas derētu attīstīt un kādi treniņa piederumi šim nolūkam jums varētu būt mājās.

 

Treniņa piederumi

Kas ir muskuļu spēks un kāpēc tas ir tik svarīgs?

 

Visas visparastākās ikdienas darbības prasa muskuļu spēku. Tādējādi muskuļu spēks ir viena no galvenajām fiziskajām spējām. Tas kalpo par pamatu citām svarīgām fiziskajām spējām - koordinācijai, ātrumam, lokanumam.

 

Regulārs un pareizi veikts spēka treniņš palīdz novērst dažādas kaites un slimības (piemēram, sirds un asinsvadu slimības, aptaukošanos).

 

Līdz ar vecumu samazinās muskuļu spēks (notiek ķermeņa sastāva izmaiņas - ķermeņa masa samazinās, bet tauku masa palielinās), tāpēc būtu jāpievērš īpaši liela uzmanība pusmūža un vecāka gadagājuma cilvēku informēšanai par spēka vingrojumu nozīmi. Spēka treniņa rezultātā uzlabojas gan fiziskā, gan arī garīgā veselība, kas savukārt uzlabo dzīves kvalitāti.

 

Treniņa piederumi

Kā uzsākt treniņu?

 

Parasti iesācējiem un veselības sporta entuziastiem tiek sākumā ieteikts konsultēties ar speciālistiem, kuri var dot norādījumus, kādai ir jābūt pareizai vingrojumu tehnikai. Šim nolūkam der apmeklēt sporta kluba treniņus, kurus vada profesionāls treneris, vai arī izvēlēties personīgo treneri. Lai apgūtu pareizu tehniku, tu vari arī pats patstāvīgi izveidot treniņu programmu, kas atbilst tavām spējām un mājās pieejamajiem piederumiem.

 

Sporta klubs ir slēgts, bet ir vēlēšanās trenēties - ko darīt?

 

Noteiktās situācijās, piemēram, koronavīrusa laikā, sporta klubi un treneri var nebūt pieejami. Kā iespējams saglabāt aktīvu dzīvesveidu mājas apstākļos?

 

Viens no fitnesa aksesuāru mērķiem ir piedāvāt daudzveidīgus sportošanas piederumus tieši izmantošanai mājās. Trenējoties mājās, talkā nāks dažādas treniņu programmas internetā (Youtube, Instagram utt.).

 

No “Budopunkt” ir iespējams iegādāties visu nepieciešamo treniņu aprīkojumu - klāstā ir piederumi gan kardio un spēka treniņam, gan arī jogai un fizioterapijai. Plašs risinājumu klāsts fiziskās aktivitātes palielināšanai ar specializētu produktu palīdzību.

 

Treniņa piederumi

Kādas ir priekšrocības treniņam mājas apstākļos?

 

- laiks - ja ir pieejami visi nepieciešamie treniņa piederumi, tad tu vari būt pats sava laika saimnieks, izvēloties treniņam vispiemērotāko laiku.

 

- vieta - noteikti nav jāaprobežojas ar trenēšanos istabā, iespējas gadījumā paņem līdzi nepieciešamo aprīkojumu un dodies trenēties svaigā gaisā - piemēram, parkā, mežā vai dārzā. Sporta zāle ir tur, kur esi tu.

 

- nauda - sadalot par treniņu aprīkojumu izdoto naudas summu ar trenēšanās reižu skaitu, izmaksas būs mazākas, nekā trenējoties sporta zālē, protams, tikai tajā gadījumā, ja trenēsies regulāri.

 

Ar kādiem izaicinājumiem ir jārēķinās, trenējoties mājās?

 

- trenēšanās mājās bieži vien notiek vienatnē

- trenēšanās mājās prasa vairāk pašdisciplīnas

- trenējoties mājās, nav iespējams saņemt speciālista norādes

- mājās ir mazāk vietas

 

Tomēr mīnusus ir iespējams pārvērst par plusiem. Pateicoties dažādiem elektroniskajiem risinājumiem, ir iespējams piedalīties virtuālajos treniņos, un personālais treneris var dot norādījumus vingrinājumu veikšanai ar video palīdzību, treneris var arī palīdzēt sastādīt tev piemērotu treniņu programmu mājas apstākļiem.

 

Šādas iespējas ir radītas arī saistībā ar koronavīrusa ārkārtas situāciju - daudzu sporta klubu treneri piedāvā iespēju trenēties ar e-vides starpniecību. Treneris rāda vingrinājumus, un katram ir iespēja vingrot līdzi, atrodoties savās mājās.

 

Ja istabā nav daudz vietas, tad der atcerēties, ka daudzi trenēšanās piederumi ir piemēroti izmantošanai laukā - ja ir tāda iespēja un uzņēmība, tad saģērbies atbilstoši laikapstākļiem un dodies ārā svaigā gaisā, izbaudīt sportošanu brīvā dabā.

 

Treniņa piederumi

 

 

Piederumi treniņam mājās un treniņu programma mājas apstākļiem

masāžas rullis

-masāžas rullis – rehabilitācija, “core”, līdzsvars, lokanība

 

Līdzās tam, ka masāžas rullis jeb foam roller ir efektīvs līdzeklis muskuļu uzturēšanai, to var izmantot arī core jeb iekšējās (vēdera un muguras) muskulatūras trenēšanai. Kas ir core treniņš? Core jeb kodols ir cilvēka ķermeņa daļa, kas stiepjas no plecu joslas līdz gurniem. Izmantojot masāžas rulli, tiek aktivizēti ķermeņa dziļie muskuļi, kas piedalās līdzsvara saglabāšanā un pareizas stājas nodrošināšanā.

 

TRX treniņa siksnas

-TRX treniņa siksnas spēka treniņš, “core” un līdzsvars

 

TRX treniņa aprīkojums ļauj veikt daudz un dažādus spēka vingrinājumus, izmantojot sava ķermeņa svaru. Līdzās tam tiek attīstīts lokanums, līdzsvars un koordinācija, kā arī tiek stiprināta ķermeņa muskulatūra. TRX siksnu priekšrocība ir mobilitāte. Šo aprīkojumu ir iespējams uzstādīt dažādās vietās - tieši tur, kur ir vēlme trenēties, piemēram, mājās, birojā vai viesnīcā..

 

TRX ir unikāla pārnēsājama sporta zāle, kas ļauj trenēties arī pagalmā un brīvā dabā. Viens no lieliskākajiem sportošanas piederumiem, kas sniedz pārmaiņas un ienes jaunas vēsmas ierastajā trenēšanās rutīnā - izbaudi TRX treniņa aprīkojuma priekšrocības, trenējoties vienatnē vai kopā ar draugiem (koronavīrusa laikā ieteicams to darīt vienatnē).

hanteles

-hanteles/dažādi svarcelšanas piederumi - spēka treniņam

 

Hanteles ir parocīgi treniņa piederumi, ko ir ļoti ērti izmantot vingrojumu veikšanai mājas apstākļos. Hanteles nodrošina daudzpusīgu treniņu, īpaši ķermeņa augšdaļai un ķermeņa iekšējai muskulatūrai.

 

Hanteļu svars ir jāizvēlas atbilstoši fiziskajai sagatavotībai, vingrinājumu raksturam un vēlamajam spēka treniņa novirzienam, kas, piemēram, var būt spēka attīstīšana, vai arī muskuļu masas vai izturības palielināšana. Optimāls svars nodrošina kvalitatīvu treniņu.

 

Pārāk viegla vai smaga hantele nesniegs vēlamo treniņa efektu, un no treniņa nebūs nekāda labuma. Iesācējiem būtu jāievēro princips, ka ir jāsāk ar vieglāku svaru, to pamazām palielinot. Lai novērstu traumu risku, ir jāņem vērā savs spēks un sportiskā sagatavotība.

 

vingrošanas gumija

-vingrošanas gumija – iesildīšanās, stiepšanās un lokanība, rehabilitācija

 

Ar vingrošanas gumijas palīdzību ir iespējams veikt gan spēka, gan arī stiepšanās vingrojumus. Trenējoties mājās, gumiju var izmantot vienu pašu vai arī apvienojumā ar citiem treniņa palīglīdzekļiem, piemēram, piestiprinot to pie pievilkšanās stieņa. Tādējādi, uzkāpjot uz vingrošanas gumijas , pievilkšanās vingrojumu veikšana būs daudz vienkāršāka.

 

vingrošanas bumba

-vingrošanas bumba – “core” un līdzsvars

 

Vingrošanas bumba ir universāls treniņa palīglīdzeklis, kas būs piemērots ikvienam - kā bērniem un vecāka gadagājuma cilvēkiem, tā biroja darbiniekiem un profesionāliem sportistiem. Jo īpaši vingrošanas bumba palīdz attīstīt līdzsvaru. Tāpat ar to var trenēt koordināciju un muskuļu spēku.

 

Vingrošanas bumba būs liels palīgs tiem, kam ir slikta līdzsvara vai koordinācijas izjūta. Ar bumbas palīdzību ķermeņa muskulatūra tiek trenēta, turot līdzsvaru.

 

lecamaukla

-lecamaukla – kardio treniņš

 

Lēkšana ir ļoti vienkāršs veids, kā panākt sportisku formu un labu pašsajūtu. Šāds treniņš stimulē un spēcina locītavas, un, pateicoties zemajai iespējai gūt ievainojumus, ir piemērots jebkurā vecumā un jebkādas fiziskās sagatavotības gadījumā.

 

pievilkšanās stienis

-pievilkšanās stienis – spēka treniņš

 

Pievilkšanās stienis ir ērts un parocīgs līdzeklis visiem sporta entuziastiem neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai sportiskās sagatavotības. Iesācējiem, kuri vēl nespēj pievilkties, stienis sniedz iespēju tajā pakarāties, tādējādi izstiepjot muguru. Pakarāšanās pie stieņa palīdz pret muguras sāpēm, kā arī sniedz labvēlīgu efektu cilvēkiem, kuri pastāvīgi atrodas saspringtā stāvoklī.

 

vingrošanas paklājiņš

-vingrošanas paklājiņš – mind & body, vingrošana, ķermeņa muskulatūra

 

Jogas vai vingrošanas paklājiņš ir visuniversālākais sporta aprīkojums vingrošanai un ķermeņa treniņam, kā arī jogai un pilates vingrojumiem. Tāpēc tas ir piemērots visām vecuma grupām. Iesācējiem sākumā vajadzētu izvēlēties mīkstāku un biezāku vingrošanas paklājiņu, vēlāk nepieciešamības gadījumā pārejot uz plānāku. Biezāks, mīkstāks vingrošanas paklājiņš ir ieteicams arī vīriešiem, jo viņu iegurnis ir šaurāks un ar asākiem stūriem, tāpēc uz plānāka paklājiņa dažu pozu veikšana var radīt sāpes.

 

Lasīt vairāk: Jogas paklājiņš - 6 lietas, kas jāņem vērā, izdarot izvēli

līdzsvara dēlis

-līdzsvara dēlis, līdzsvara spilvens – līdzsvars un “core”

 

Piederumi līdzsvara treniņam ir piemēroti gan veselības sporta entuziastiem, gan arī tādu sporta veidu pārstāvjiem kā snovbords, ūdens sports, vingrošana, slēpošana, skeitbords, vieglatlētika, slēpošana utt. Piederumi līdzsvaram tiek izmantoti arī rehabilitācijas nolūkos dažādu ievainojumu un tādu traumu gadījumā, kas skar potītes un pēdas. Sportistiem piederumi līdzsvara treniņam ļauj saglabāt līdzsvara sajūtu, kad tiek ieturēta pauze savā sporta veidā.

 

aprīkojums boksam

-aprīkojums boksam (boksa maiss, boksa maisa cimdi, boksa saites, puzles paklājs) - kardio treniņš

 

Treniņam ar boksa maisu ir labi piemērota 3x3m plaša telpa - šādā gadījumā pie boksa maisa ir iespējams piekļūt no visām pusēm. Ja tev mājās nav tik daudz brīvas vietas, tad ieliec boksa maisu stūri, taču pārliecinies, ka ir pietiekami daudz vietas, lai tas varētu brīvi šūpoties.

Regulāri trenējoties, ir jābūt drošam par sitienu tehniku, kā arī ir jānodrošinās ar piemērotu aprīkojumu.

 

Pārliecinies, ka tev ir kārtīgi boksa maisa cimdi. Trenēties var arī ar cīņas boksa cimdiem, taču ir jārēķinās, ka, izmantojot tos ilgstoši treniņam, to pildījums tiek saspiests kopā. Šādu cimdu izmantošana treniņcīņā var būt bīstama gan tev, gan arī cīņas partnerim. Plaukstas locītavas nostiprināšanai zem boksa cimdiem ir ieteicams izmantot boksa saites.

 

Parasti treniņu ar boksa maisu veido cikls ar 3 vai 4 raundiem. Katrs raunds ilgst 2-3 minūtes. Starp raundiem der ieturēt 30 sekundes ilgu pauzi. Ciklus veido virkne vienkāršu sitienu bez pārtraukumiem. Lai palielinātu slodzi, samazini cikla ilgumu, bet palielini sitienu intensitāti.

 

Lasīt vairāk:

Boksa maiss - kā izvēlēties vispiemērotāko? (ieteikumi izvēles veikšanai +3 vingrinājumi)

Boksa cimdi - kādi derēs man? (+ noderīgi padomi izvēles izdarīšanai)

 

Treniņa piederumi

Kā izmantot treniņa aprīkojumu kopā ar bērniem?

 

Sportiska spēle ietver sevī kombinētus fizisko vingrinājumu elementus, kas tiek veikti jautrā veidā. Spēle ir efektīva treniņa metode, ko bērni paši vēl neapzinās. Lielāko daļu piederumu, kas tiek izmantoti treniņam mājās, ir iespējams pielāgot arī bērniem.

 

Bet kā tieši to izdarīt? Viens lielisks veids ir uztaisīt šķēršļu joslu, kur bērnu uzdevums ir pārvietoties no viena objekta uz citu (piem., no vingrošanas paklājiņa uz puzles paklāju), tad kaut ko pacelt (piem., hanteles vai citus smagumus), izlīst kaut kam cauri (piem., vingrošanas riņķim), izstiepties (piem., ar vingrošanas gumiju), velties (bumbas, ruļļi), palēkties utt. Šķēršļu josla ietver sevī dažādus vingrinājums, kas palīdz vispusīgi attīstīt fiziskās spējas, turklāt šāda nodarbe bērniem šķiet aizraujoša (un droši vien arī tev).

 

Treniņa piederumi

Ieteikumi vecākajai paaudzei

 

Kā jau tas tika minēts raksta sākumā, muskuļu spēka un izturības saglabāšanai un attīstīšanai uzmanība ir īpaši jāpievērš vecāka gadagājuma cilvēkiem (no 60 gadu vecuma). Novecojot fiziskās funkcijas palīdz saglabāt tādi fizisko spēju elementi kā muskuļu spēks, sirds un asinsvadu stāvoklis (kardio treniņš), fiziskā izturība, līdzsvars un lokanums.

 

Iepriekš sniegtajā treniņa piederumu sarakstā aiz katra piederuma ir norādīts sagaidāmais treniņa efekts. Tas ļaus labāk orientēties plašajā piederumu klāstā.

 

Aicinām jauno digitālā laikmeta paaudzi palīdzēt saviem vecāka gadagājuma (60+) ģimenes locekļiem, draugiem un paziņām, taču saglabāt īpašu piesardzību, esot ar tiem tuvā kontaktā koronavīrusa laikā.

 

Kopsavilkums

 

Ja tu jau esi aktīvs un atlētisks, tad iedvesmo arī citus kustēties un trenēties mājās. Protams, vienmēr ir jāņem vērā katra cilvēka veselības stāvoklis, un sākumā būtu jāizvairās no lieliem smagumiem un sarežģītiem vingrinājumiem.

 

Esi vesels un aktīvs, arī paliekot mājās!

 

Iegādājoties aprīkojumu treniņam mājas, noteikti iepazīsties ar “Budopunkt” interneta veikala treniņa piederumu klāstu.

 

Ja šis raksts bija tev noderīgs, tad spied “Patīk”. Ja tas varētu interesēt arī tavus draugus, tad padalies ar to.

 

Tavas domas mums ir ļoti svarīgas!