PASŪTĪJUMIEM NO 80€ BEZMAKSAS SŪTĪŠANA PAKOMĀTĀ     |      MAKSĀJIET PA DAĻĀM LĪDZ PAT 60 MĒNEŠIEM

Velotrenažieris - kā un ko izvēlēties (+ vingrinājumi)

Ja meklējat augstas kvalitātes trenažieri, kas ir piemēroti arī makam, esat nonācis īstajā vietā. Tieši šīs cerības velotrenažieris vai veloergometrs lieliski atbilst.

 

Velotrenažieri ir izmantoti kopš 19. gadsimta beigām, taču tie plašāk izplatījās tikai pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, kad Ziemeļameriku piemeklēja pamatīgs fitnesa trakums. Kopš tā laika šīs mašīnas ir pastāvīgi populāras gan sporta zālēs, gan mājās.

 

Šajā rakstā mēs esam veikuši nelielu pārskatu par trenažieriem kopumā, kā arī par velotrenažieriem, to funkcijām un veidiem.

 

 

Velotrenazieris


Kāda mašīna ir trenažieris?

 

Trenažieris ir treniņu mašīna, kas simulē reālas fiziskas kustības, kas tiek veiktas pat regulāros treniņos. Tādējādi atsevišķs trenažieris sportam - skrejceļš skriešanai, veloergometrs riteņbraukšanai un airēšanas ergometrs airēšanai.

 

Trenažieriem ir arī dažādas variācijas, kur var strādāt gan ar kājām, gan rokām. Tie ir dažādi crosstraineri, kā arī dažādas velotrenažieru variācijas, piemēram, spinning riteņi.

 

Trenažieri ir paredzēti treniņiem telpās. Ja ziemā ir slikti un ir grūti airēt uz upes ārā vai nodarboties ar citiem sporta veidiem, jūs joprojām varat nodarboties ar savu iecienīto sporta veidu.

 

Ar ko viena trenažiera tips var atšķirties no cita?

 

Galvenokārt var atšķirt mājas trenažierus un profesionālos trenažierus trenažieru zālēm. Mājas lietošanai paredzēto mašīnu priekšrocība ir lētāka cenu kategorija un kompaktums. Tā kā lielākajā daļā māju ir mazāk vietas nekā vidēji trenažieru zālē, ir ļoti noderīgi, lai starp treniņiem varētu nedaudz salocīt un pārvietot trenažieri.

 

Turklāt mājās izmantojamās mašīnas ir vienkāršākas, jo tām ir mazāks lietošanas biežums. Sporta klubu mašīnās tiek ņemts vērā, ka trenažieris tiek izmantots gandrīz visu laiku - tāpēc tam jābūt uzticamākam, lielākam, stabilākam un ar vairāk funkcijām.

 

Starp sporta klubu un māju trenažieriem ir arī liela cenu atšķirība. Trenažieri sporta klubos ir dārgāki, jo tie ir ievērojami izturīgāki un saglabā uzticamību pat pie liela blīvuma. Daudzās sporta zāles daļās ir arī īpaši apvalki, kas novērš sviedru un no tā izrietošā mitruma iekļūšanu mašīnas mehānismos.

 

Papildus mājas trenažeriem un profesionālam sporta zāles aprīkojumam ir arī tā sauktie hibrīdu modeļi. Šādas mašīnas parasti ir nedaudz lētākas nekā reālas augstas klases mašīnas, bet nedaudz dārgākas nekā parastās un vienkāršākās mājas trenažieri. Ir prātīgi izmantot šādu trenažieri mājās, ja ir vairāk vietas un mašīna tiek apmācīta ļoti bieži, vai, piemēram, mazākās sporta zālēs, kur lietošanas biežums nav tik augsts.

 

 

Velotrenazieris


Kādas treniņu iespējas piedāvā trenažieri?

 

Trenažieri ir salīdzinoši monofunkcionāli - var staigāt un skriet pa skrejceliņu un simulēt normālu riteņbraukšanu ar velotrenažieri, lai gan braukšanas stils nedaudz atšķiras no velotrenažiera. Protams, braucot ar velosipēdu, jūs varat arī mainīt braukšanas pozīciju atkarībā no tā, vai vēlaties ērtu braukšanas stāvokli vertikālā vai zemu un vairāk sacīkšu pozīciju. Varat arī simulēt parasto airēšanas vingrinājumu ar airēšanas ergometru.

 

Tomēr visi trenažieri ļauj mainīt apmācības grūtības pakāpi, lai brauktu ātrāk vai lēnāk, palielinātu vai samazinātu pretestību. Tāpat kā citās jomās, treniņi ar nepareizu slodzi nedod vēlamo mērķi - pārāk liela slodze palielina traumu risku un parasti ir demotivējoša, taču bez pārāk vieglas slodzes attīstība nenotiek.

 

Kāda ir viena vidējā trenažiera cena?

 

Treneru cenas ir ļoti atšķirīgas, atkarībā no apmācības veida un līmeņa. Skrejceliņu mājas lietošanai var iegādāties par aptuveni 800–900 eiro, sporta zālēm piemērota varianta cena ir aptuveni 6000 eiro. Iepriekš minēto hibrīdo variantu cenas ir apmēram 2000 eiro.

 

Visekonomiskākie trenažieri parasti ir veloergometri. Lētākās no tām maksā apmēram 400 eiro, un tāpēc tās arī visbiežāk tiek izmantotas mājās.

 

Tomēr, tā kā precīzas cenas ir atkarīgas no konkrētā modeļa, mēs noteikti iesakām sazināties ar veikalu Budopunkt, lai atrastu pareizo mašīnu savām interesēm un iespējām, jau konsultējoties ar pārdevējiem.

 

 

Velotrenazieris


Kas ir veloergometrs un kādi tie ir?

 

Veloergometrs ir trenažieris, kas var simulēt riteņbraukšanu. Šāda veida mašīnas galvenokārt atšķiras pēc treniņu pozām. Tipiskākajam mājas velosipēdu ergometram ir salīdzinoši taisna sēdus pozīcija. Vertikālāks ergometrs noteikti ir ērtākais un ergonomiskais variants tiem, kam ir dažādas muguras problēmas. Ir arī veloergometri treniņiem uz ceļa, piemēram, spinning riteņi.

 

Viena no veloergometru lielajām priekšrocībām ir to cena - tie ir vieni no pieejamākajiem velotrenažieriem tirgū. Vispieejamākie vertikālie mājas velotrenažieri ir lieliski piemēroti cilvēkiem, kuri reti trenējas vai vēlas nodarboties ar kardio treniņiem, bet kaut kādu iemeslu dēļ nevar skriet. Tiem, kas vēlas veikt vairāk ceļa stila apmācību, viņiem jau ir nepieciešama sarežģītāka mašīna ar dažādām pielāgošanas iespējām.

 

 

Velotrenazieris


Kādas ir veloergometru dažādās funkcijas?

 

Visiem veloergometriem galvenā funkcija ir vienāda, taču tos var pielāgot atbilstoši jūsu vēlmēm un vajadzībām. Noteikti ir iespējams palielināt vai samazināt brauciena grūtības un pretestību. Tiem, kuri vēlas braukt, piemēram, pa kalnu ceļu, kur trases šķērsošana prasa mazliet spēka, var pielāgot mašīnai atbilstošo grūtības pakāpi.

 

Lai pielāgotu grūtības pakāpi, mājas mašīnām ir mehāniska poga, kas jāpagriež ar rokām, savukārt profesionālākām mašīnām šis process parasti ir automatizēts.

 

Velotrenažieriem ir arī pulsa mērīšanas funkcija. Tā kā, braucot ar velosipēdu, rokas parasti pastāvīgi tiek atbalstītas uz rokturiem, tam piestiprinātie sensori sniedz ļoti labu pārskatu par pulsu un kā tas mainās. Tomēr tas sniedz lieliskas atsauksmes par treniņa intensitātes piemērotību - ja sirdsdarbības ātrums ir pārāk zems, jūs varētu apsvērt grūtības palielināšanu. Un otrādi, ja sirdsdarbības ātrums ir pārāk augsts, jūs varētu braukt nedaudz vieglāk.

 

Progresīvākām mašīnām ir vairāk iespēju mainīt treniņa pozīciju nekā vispieejamākajiem produktiem. Trenažeriem ar vidēju un augstāku līmeni jūs varat mainīt seglu pozīciju, kā arī rokturu augstumu un stāvokli. Tomēr visās mājās esošajās mašīnās seglus var pārvietot horizontāli. Tomēr pozīcijas maiņa var nebūt nepieciešama, tas lielā mērā ir atkarīgs no jūsu uztveres. Galvenais ir tas, ka braukšanas pozīcija jums ir ērta.

 

Mājas lietošanai paredzētiem veloergometriem uz pedāļiem ir siksna, ar kuras palīdzību kāju var piestiprināt pie pedāļa. Tomēr spinning velosipēdiem pie pedāļiem ir piestiprināti īpaši skavas, kurus izmanto arī ar parastajiem velo apaviem. Tātad tiem, kas citādi brauc ar velosipēdu, tas noteikti ir liels pluss.

 

Mājas lietošanai paredzētiem velotrenažeriem parasti ir riteņi, kas ļauj tos viegli pārvietot. Tos var arī iepakot kompaktāk.

 

 

Velotrenazieris


Kas vēl jāņem vērā, sākot iegādāties velotrenažieri?

 

Trenažieriem nav nepieciešama pastāvīga apkope, bet vajadzības gadījumā tos var laiku pa laikam tīrīt. Pirms iegādāties trenažieri, galvenais ir iepazīties ar mašīnu. Ir labi zināt visas funkcijas, ko piedāvā konkrēts produkts. Tomēr, ja neesat pārliecināts, kuru treneri izvēlēties, vienmēr varat konsultēties ar Budopunkt pārdevējiem, ar kuriem ir iespējams izvēlēties tieši pareizo mācību ierīci.

 

Personīgo velotrenažieri var iegādāties Budopunkt e-veikalā (skatīt velotrenažieru izlasi)
vai no pārstāvniecības veikala Artelli 7, Tallinā.

 

Ja raksts Tev bija noderīgs, noklikšķiniet uz "Patīk" un, ja taviem draugiem varētu būt interese, noklikšķiniet uz "Kopīgot".

Jūsu atsauksmes mums ir ļoti svarīgas, jo tās parāda, ka augstas kvalitātes satura veidošana latviešu valodā ir tā vērts :)