PASŪTĪJUMIEM NO 80€ BEZMAKSAS SŪTĪŠANA PAKOMĀTĀ     |      MAKSĀJIET PA DAĻĀM LĪDZ PAT 60 MĒNEŠIEM

Kas jāpatur prātā, izvēloties vingrošanas bumbu? (+ noderīgi padomi un vingrinājumi)

Vai esat kādreiz sajutuši, kā ilgstoši sēžot pie rakstāmgalda, mugura vakarā nogrimst un sāp? Lai tas nenotiktu, tas ir lielisks veids, kā nomainīt biroja krēslu ar vingrošanas bumbu. Šajā rakstā ir paskaidrots, kāpēc tas ir labi un kā to izmantot.

 

Vingrošanas bumbu 1963. gadā izgudroja itālis Akvilino Kosani. Tos vispirms izmantoja zīdaiņu un mazu bērnu ārstēšanā, un kopš tā laika tie izplatījās visā pasaulē kā fizioterapijas palīglīdzekļi. Savukārt fizioterapija pārtapa par vingrinājumiem, kurus mūsdienās izmanto aerobikā, pilates un daudzos citos sporta veidos.

 

Vingrošanas bumba


Kas ir vingrošanas bumba?

 

Gaisa piepildītas vingrošanas bumbas vai fitnesa bumbas ir efektīvi līdzekļi ikdienas fizisko aktivitāšu palielināšanai. Tos galvenokārt izmanto dažādiem vingrošanas vingrinājumiem un pilatesā, bet arī ērtai sēdēšanai.

 

Kam ir piemērota vingrošanas bumba un ko tā palīdz trenēt?

 

Vingrošanas bumba ir pilnīgi universāls treniņu rīks, kas piemērots ikvienam, sākot no bērniem līdz vecāka gadagājuma cilvēkiem un biroja darbiniekiem un beidzot ar sportistiem. Vingrošanas bumbā vissvarīgākais ir līdzsvars. Tas arī trenē koordināciju un ķermeņa muskuļus. Pat tiem, kuriem ir mazāk līdzsvara vai koordinācijas izjūtas, vingrošanas bumba ir labs līdzeklis tās trenēšanai. Tas ir līdzsvars uz bumbas, kas palīdz trenēt ķermeņa muskuļus.

 

Tiem, kam apnikuši regulāri vēdera vingrinājumi, vingrošana ir labs veids, kā šos pašus vingrinājumus veikt jaunā veidā. Vingrinājumu veikšana uz bumbas tos arī daudz apgrūtina, tāpēc pat parastos sēdekļus var padarīt daudz efektīvākus.

 

Sēžot uz vingrošanas bumbu birojā, laika gaitā noteikti uzlabos savu stāju. Tas palīdz novērst un mazināt muskuļu sasprindzinājumu un muguras sāpes. Pētnieki arī pārbaudīja, kā sākumskolas skolēni ar grūtībām koncentrēties sēž uz vingrošanas bumbas.


Tika novērots, ka sēdēšana uz bumbas palīdz viņiem koncentrēties uz mācīšanos. Tāpēc vingrošanas bumbas noteikti tiktu izmantotas arī bērnu iestādēs.

 

Dažādu izmēru vingrošanas bumbas

 

Kopumā ir kopīgi četri galvenie vingrošanas bumbiņu izmēri - 55cm, 65cm, 75cm, un daži zīmoli piedāvā arī bumbiņas ar 85cm diametru. Izmēra izvēle ir atkarīga no tā, kurš un kādiem vingrinājumiem izmanto bumbu.

 

Papildus vingrošanai fitnesa bumbu ļoti veiksmīgi var izmantot arī ikdienā, piemēram, sēžot birojā pie rakstāmgalda. Šajā gadījumā bumbas lieluma izvēle ir atkarīga no personas auguma. Bumbu ir viegli izvēlēties pēc šādas formulas, piemēram - bumba ar 55 cm diametru ir piemērota personai līdz 155 cm, bumba ar 65 cm diametru personai līdz 165 cm., bumba ar diametru līdz 75 cm ir piemērota personai līdz 175 cm un vēl garākiem cilvēkiem bumba ar diametru 85 cm.

 

Ko meklēt, no kā izvēlēties?

 

Bumbas lielums ir vissvarīgākais, ja cilvēki vēlas izmantot bumbu, sēžot pie galda. Biroja darbinieks ikdienā krēsla vietā var izmantot vingrošanas bumbu. Tomēr šeit ir svarīgi, lai bumba būtu pareizā izmērā, jo nepareiza izmēra bumba var radīt neergonomisku stāvokli, kur persona, kas sēž uz bumbas, ir vai nu pārāk augsta vai zema, un roku un kāju stāvoklis attiecībā pret galdu un zemi ir nepareiza.

 

Ja pats nevarat izvēlēties tieši īsto bumbu, veikalā Budopunkt uz vietas ir arī dažāda lieluma piepūšamās vingrošanas bumbas, un tie, kas vēlas, var tās izmēģināt, lai atrastu labāko izmēru.

 

Ja vingrošanas bumbu vēlaties izmantot galvenokārt treniņu vajadzībām, tās lieluma izvēle ir atkarīga arī no vingrinājumu rakstura, taču kopumā iepriekš minēto formulu joprojām var izmantot.

 

Vingrošanas bumba


Kas noteikti jāievēro, pērkot un izmantojot vingrošanas bumbu?



Pirmkārt - bumba nav piepūsta, pērkot. Vairumā gadījumu iepakojumam ir arī rokas sūknis, un tā sūknēšana prasa laiku. Ja, piemēram, mājās ir velosipēda sūknis, bumbu var piepumpēt ātrāk.

 

Pērkot, ir vērts pārbaudīt, vai bumbai ir arī pumpis, jo sākt pats bumbu uzpūst kā balonu ir diezgan apgrūtinošs un laikietilpīgs process. Bumbas parasti nāk ar nelielu rokas vai kājas sūkni. Tomēr noteikti ir vērts pieminēt, ka arī šie sūkņi savu darbu veic salīdzinoši lēni. Būtu noderīgi iegūt elektrisko sūkni, ja bumbu nepieciešams piepumpēt vai iztukšot.

 

Pircēji arī bieži domā, cik daudz gaisa vajadzētu iesūknēt vingrošanas bumbā.

 

Gaisa daudzums lielākoties ir kognitīvs, taču nav jēgas pumpēt bumbu līdz pašai pēdējai robežai. Sēžot, vingrošanas bumbai zināmā mērā vajadzētu iegremdēties, un ceļa locītavā varētu izveidoties taisns leņķis.

 

Laiku pa laikam bumbu var uzpūst nedaudz vairāk gaisa, jo laika gaitā tā var nedaudz iztukšoties. Tomēr, jo vairāk tiek piepūsta bumba, jo grūtāk ir izpildīt vingrinājumus. Mīkstāka bumba rada lielāku kontaktu ar zemi un tāpēc atvieglo vingrinājumus.

 

Temperatūra var ietekmēt gaisa spiedienu bumbā. Bumba zaudē spiedienu zemākā temperatūrā un izplešas nedaudz siltākos grādos - tāpēc laiku pa laikam vienmēr ir ieteicams kontrolēt bumbas spiedienu un, ja nepieciešams, sūknēt vairāk vai otrādi. Veicot vingrinājumus vai sēžot uz bumbas, noteikti ir vērts regulāri pagriezt bumbu, lai ātrāk nenēsātu vienu vietu.

 

Tomēr, ja jums iepriekš nav bijusi saskare ar vingrošanas bumbām, būtu labi doties uz kādu sporta klubu, piemēram, grupu treniņu, lai tos izmēģinātu pirms vingrinājumu veikšanas mājās. Tādā veidā pirmie vingrinājumi kļūst skaidri un tehnika ir pareizi iestatīta instruktora modrībā.

 

Vingrošanas bumbas joprojām tiek plaši izmantotas rehabilitācijā un fizioterapijā. Šajā gadījumā fizioterapeits noteikti pats parādīs sākotnējos vingrinājumus un var sniegt arī ieteikumus bumbas izvēlei.


Vingrošanas bumba


Kā izvēlēties pareizā izmēra bumbu treniņam, ņemot vērā garumu?

 

Vispārīgs standarta izmēru ceļvedis:

 

45 cm 152 cm vai īsāks *
55 cm 153 cm to 173 cm
65 cm 175 cm to 188 cm
75 cm 190 cm to 200 cm
85 cm 202 cm vai vairāk

 

Izvēlieties lielāku bumbu, ja:
- Tu esi smagāks
- Tev ir garākas kājas
- Tev ir muguras sāpes problēmas
Ja vēlaties izmantot bumbu kā biroja krēslu - noteikti iestatiet galda garumu un bumbas lielumu.

 

Izvēlieties mazāku bumbu, ja:
- Jums ir īsākas kājas

 

Labi zināt - bumbām, kas apzīmētas ar ANTI-BURST, tas nozīmē, ka bumba uzreiz nesprāgs, bet klusi iztukšosies.

 

Vingrošanas bumba


Alternatīvi produkti

 

Vingrošanas bumba


Pilates bumba

Pilates vai redondo bumba būtībā ir lielas vingrošanas bumbas mini versija. Bumbu galvenokārt izmanto MindBody, Pilates, Labsajūtas un fitnesa treniņos.

Tāpat kā ar lielu vingrošanas bumbu, Pilates bumbu var izmantot, lai pielāgotu vingrinājumu grūtības gaisam vai tos nolaižot.

Jo vairāk jūs piepūšat bumbu, jo grūtāk jūs varat veikt savu treniņu - Jums jāpalielina izturība, koordinācija un koncentrēšanās spējas.

Pilates bumba ir pieejama dažādos izmēros, kuru diametrs ir no aptuveni 15 līdz 30 cm. Bumba parasti tiek piegādāta arī ar rokas sūkni - tā kā bumba ir maza, bumbu var skaisti piepūst bez lielas piepūles.

 

Vingrošanas bumba


Bosu bumba

Bosu bumbas, ir pusveida bumbas ar stipru un cietu pamatu, ir arī atsevišķs vingrošanas bumbu veids.

Budopunktā ir arī Bosu bumbas ar espandera gumijām un rokturiem, kas vēl vairāk palielina treniņa efektivitāti.

Termins Bosu nāk no angļu valodas izteiciena Both Sides Up, kas nozīmē rīka izmantošanu divos veidos.

Stāvot uz bumbas daļas, liels uzsvars tiek likts uz līdzsvara saglabāšanu, to var izmantot arī kā aerobikas steperi.

Apgriežot Bosu otrādi, ir iespējams veikt, piemēram, roku saliekumus, balstoties uz vienmērīgāku daļu. Tas palielina slodzi.

 

Vingrošanas bumba


Apkope

 

Vingrošanas bumbām gandrīz nav nepieciešama apkope. Ja vingrošanas bumbu izmanto vairāki cilvēki, tā laiku pa laikam jātīra. Ir arī vērts atzīmēt, ka, lai gan vingrošanas bumbas tiek izgatavotas tā, ka, nonākot saskarē ar asu priekšmetu, tās nekavējoties nelido ar sprādzienu, bet lēnām izlādējas, nav vērts likt asus priekšmetus bumbas tuvumā.

 

Glabājot mājās, vingrošanas bumbu varētu arī turēt no pastāvīgiem tiešiem saules stariem, jo laika gaitā materiāls kļūst trauslāks.

 

Piemēri vingrinājumiem, kurus var veikt uz vingrošanas bumbu







Vingrošanas bumbu (vai pat vairākas) iegādājieties e-veikalā Budopunkt (skatiet vingrošanas bumbu izvēli)) vai pārstāvniecībā Artelli 7, Tallinn.

 

Ja raksts Tev bija noderīgs, noklikšķiniet uz "Patīk" un, ja Taviem draugiem varētu būt interese, noklikšķiniet uz "Kopīgot".

Jūsu atsauksmes mums ir ļoti svarīgas, jo tās parāda, ka augstas kvalitātes satura veidošana latviešu valodā ir tā vērts :)